Сторінки

понеділок, 28 лютого 2022 р.

ЧИМ ЗАЙНЯТИСЯ З ДІТЬМИ, щоб зняти тривогу, психоемоційну напругу

 

1. Інверсія. Заспокійлива сила розташування голови нижче за рівень серця, також відомого як інверсія. Будь то розслаблення в позі дитини або нахили до пальчиків ніг або стійка на голові - подібна зміна позиції тіла має загальнозміцнюючу дію на вегетативну нервову систему, яка контролює реакцію організму на стрес. Інша заспокійлива поза-вправа - "собака мордою вниз". Ця поза хороша тим, що сприяє спалюванню зайвої глюкози, що звільнилася через підвищення рівня адреналіну.
2. Стрибай вище! Можна влаштувати змагання зі стрибків у висоту, довжину, на швидкість. Це чудовий спосіб випустити пару. Можна пострибати зі скакалкою під музику, підтримуючи ритм або пограти в класики.
3. Ровер. Імітація їзди на ровері може бути потужною заспокійливою технікою. Ця вправа не чинить надмірного тиску на суглоби, розвиває баланс, замінює фізкультуру і може проводитись усією сім'єю. Якщо вдома є вело тренажер – влаштуйте змагання на ньому. Якщо ні – зробіть разом із дитиною вправу «Ровер»: лежачи на спині, ногами крутимо педалі. Можна запропонувати: "Уяви, як їздять люди на звороті Землі." Ця вправа включає і інверсію (див.п.1)
5. Штовхай стіну. Цей прийом допомагає позбавитися гормонів стресу без необхідності виходити на вулицю або навіть із кімнати. Попросіть дитину спробувати штовхати стіну протягом 10 секунд на 3 прийоми. Цей процес дозволяє м'язам скорочуватися, а потім розслабитись, внаслідок чого виробляються гормони щастя, як після спортивного навантаження.
6. Спів. Спів уголос, навіть тоді, коли він невпопад, сприяє виробленню ендорфінів, що приносить почуття задоволення та спокою. Також може діяти слухання спокійної знайомої чи просто улюбленої музики.
7. Мильні бульбашки. Це заняття ґрунтується на регуляції дихання. Дитина швидко набуде контролю над своїм диханням, а значить, і станом, якщо буде надувати мильні бульбашки (або дутиме на вітрячок).
8. Задуємо свічку. Засвітіть свічку і дайте дитині задути її. Запалюйте знову і знову, поміщаючи свічку все далі і далі від нього, щоб йому довелося вдихати все глибше, щоб задути її. Це чудовий спосіб перетворити практику глибокого дихання на гру. Можна супроводжувати загадуванням бажань.
9. Дихай животом. Більшість дихає неправильно, особливо у стресовій ситуації. Допоможіть дитині уявити, що живіт - це кулька. Попросіть зробити глибокий вдих, щоб його надути, а видих – щоб здути. Відчуйте ефект уже на 5-й раз.
10. Первісний клич. Іноді емоцій стає занадто багато, щоб тримати їх у собі. Нехай дитина стане з широко розставленими ногами і піднятими руками і відчує, як емоції киплять у пальцях ніг, піднімаються вище по ногах і всьому тілу і вириваються через рот. Не треба кричати слова або дотримуватися якоїсь програми, нехай робить це так, як їй зручно. Добре допомагає при цьому простукування вилочкової залози. «Давай покричимо як Тарзан!».
11. Малювання. Малювання не тільки відволікає від роздратування, а й розвиває стійкість до стресу загалом. Краще малювати у колі всією родиною.
12. Ковток води. Зневоднення пов'язують із зниженням розумової діяльності. Налийте дитині склянку холодної води, нехай повільно вип'є. Спробуйте хоч раз – і побачите заспокійливий ефект, який надає ця процедура на нервову систему.
13. Тенісний м'яч на спині. Старий прийом фізіотерапії – катання невеликого твердого м'яча по спині дитини – легкий масаж заспокійливої ​​дії. Приділіть особливу увагу плечам, шиї, попереку – це типові місця скупчення напруги.
14. М'яч для гольфу під ступнями. Катання м'яча для гольфу ступнями не тільки покращить кровообіг, але й впливає на точки, що відповідають за розслаблення ніг. Для досягнення кращого результату катайте м'яч на всій поверхні ступні дитини, змінюючи ступінь тиску.
15. Замісити хліб. Бабусі по всьому світу можуть підтвердити, що процес випікання хліба знімає стрес. Інтернет рясніє простими рецептами, за якими ваша дитина з радістю і забрудненими руками м'ятиме і перевертатиме тісто. Найкраще полягає в тому, що зрештою у вас з'явиться домашній хліб, який наочно демонструє, що напругу можна сублімувати правильно та результативно.
16. Браслет власноруч. Створення виробів власноруч легко вводить дитину в стан «потоку», тобто повного занурення у заняття. Ця концепція поширюється на шиття, в'язання, плетіння бісером і навіть складання білизни після прасування – будь-якої діяльності, в якій дитина забуває про зовнішнє оточення.
З рекомендацій Рене Джейн

Немає коментарів:

Дописати коментар